De nummer 1 oorzaak van rugpijn
Heb je weleens te horen gekregen dat je moet leren leven met je rugpijn, dat er niets aan te doen is en dat je voorzichtig moet zijn met alles wat je doet? Dit is niet waar! Jouw rugpijn hoeft niet per definitie blijvend te zijn en hoeft je leven ook niet te beheersen.
Medische specialisten onderzoeken vaak op de plaats waar de pijn zit en maken gebruik van aanvullend onderzoek zoals een röntgenfoto of MRI-scan. In de meeste gevallen gaan patiënten naar huis zonder duidelijke diagnose; ‘U heeft wat slijtage of hernia. Neem wat weken rust en medicatie om de pijn te verlichten en dan gaat het vanzelf over’. Wordt hier dan de oorzaak mee weggehaald?
Wat als de lichamelijke ‘afwijkingen’ zoals een hernia, spit, ischias of stenose niet de echte oorzaak zijn van je langdurige of terugkerende rugpijn?
In een onderzoek met 98 mensen ZONDER rugpijn, hebben ze met een MRI-scan aangetoond dat 64% een uitpuilende tussenwervelschijf of hernia had en 36% een normale tussenwervelschijf had (Jensen et al. 1994). Dit is ook de reden dat steeds minder specialisten een hernia-operatie uitvoeren.
Ook slijtage, ofwel artrose is een normale ouderdomsverschijnsel van het lichaam en deze hoeft geen pijn te veroorzaken.
Maar waar komt de rugpijn dan wel vandaan?
In de meeste gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door triggerpoints. Een triggerpoint is een pijnlijke verharding in de spieren. We noemen dit ook wel een ‘spierknoop’. Deze spierknopen kunnen stijfheid, bewegingsbeperking, krachtsverlies, uitstraling en pijn veroorzaken. De pijnlijke verharding in de spieren ontstaat als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof in spieren, waardoor verzuring en verkramping ontstaat.
De onderliggende oorzaak waardoor spierknoopjes ontstaan kan zijn door o.a. stress, spanning, overbelasting, een specifiek trauma, ongeval of voeding. Hier zal ik de volgende blog verder op ingaan!
De triggerpoints of spierknoopjes die de rugpijn veroorzaken kan in verschillende spieren van je lichaam voorkomen. De bilspieren zijn in veel gevallen betrokken bij lage rugpijn zoals de m. gluteus maximus, m. piriformis en m. gluteus medius. Plaatje
Ook de diepere stabilisatoren van de rug zoals de m. multifidus en m. quadratus lumborum kunnen invloed hebben op rugpijn. De liesspieren zijn vaak verkort zoals de m. iliopsoas en trekken aan de wervelkolom waardoor er pijn in de rug kan ontstaan.
Ook slijtage, ofwel artrose is een normale ouderdomsverschijnsel van het lichaam en deze hoeft geen pijn te veroorzaken.
……………..?
Bij de meeste mensen komen de pijnklachten vaak terug of blijven de pijnklachten langdurig aanwezig, bijvoorbeeld bij rug-, nek-, schouder-, hoofd- , gewrichtspijn of bilklachten. Meestal weten zij niet dat spierknoopjes ofwel triggerpoints vaak de oorzaak zijn van al deze terugkomende klachten. Klachten waarbij spierknoopjes de boosdoeners zijn:
- Fibromyalgie
- Lage rug hernia
- Uitstraling in de bil, bovenbeen en onderbeen
- Piriformis syndroom
- Spit
- Ischias
- Nekpijn
- Verkrampingen
- Migraine
Wanneer de oorzaak van de klachten ‘triggerpoints’ zijn, is het erg lastig om een juiste diagnose te stellen.
Dit komt omdat de oorzaak van de pijn niet altijd op dezelfde plek zit als waar de pijn wordt weergegeven. De triggerpoint kan namelijk uitstralende pijn geven op een andere plek. Je wordt hierdoor op het verkeerde been gezet en stellen de artsen en/of specialisten regelmatig de verkeerde diagnose. Mensen lopen maanden of zelfs jaren met rugpijn rond, terwijl het heel eenvoudig is de oorzaak van de klacht en uiteindelijk ook de pijn weg te nemen!
IN DIT STUKJE SLUIT JE AF MET EEN CALL TO ACTION OF EEN VERWIJZING NAAR EEN ANDERE PAGINA